8 listopada – ogólnopolskie święto śniadania – Dzień Śniadanie Daje Moc
Uczniowie klas 1-5 naszej szkoły w roku 2016/17 po raz kolejny przystąpili do realizacji zadań programu Śniadanie Daje Moc – mając na względzie ważną rolę śniadania jako najważniejszego posiłku dnia dla każdego człowieka, a szczególnie dla ucznia. W ramach podjętych działań nasi uczniowie wzięli udział w szeregu zajęć nt. zasad zdrowego odżywiania, roli warzyw i owoców oraz ich spożywania jako elementu zdrowego stylu życia, wartości odżywczych produktów zbożowych i nabiałowych oraz ryb.
Największym powodzeniem jednak cieszyły się zajęcia w dniu 8 listopada 2016r. zwanym Świętem śniadania praktyczne związane bezpośrednio z przygotowaniem i spożywaniem 2. śniadania. W tym dniu uczniowie klasy 1 spotkali się na wspólnym posiłku spożywając różne rodzaje płatków śniadaniowych z dodatkiem owoców, a zalanych mlekiem. Na podkreślenie zasługuje fakt, iż dzieci same nakrywały do stołu i same zrobiły porządek po spożyciu tak, że w oka mgnieniu jadalnia zamieniła się w klasopracownię edukacji wczesnoszkolnej.
Dzieci uczące się w klasie 2 wraz z Wychowawcą przygotowały smaczne, kolorowe, a przede wszystkim zdrowe kanapeczki. Do ich wykonania wykorzystali najróżniejsze warzywa samodzielnie wyhodowane w przydomowych ogródkach. Barwy, smak i zapach ich śniadania przyciągnął do ich klasy wszystkich uczniów uczących się na tym piętrze. Zgodnie ze staropolską gościnnością każdego „ zaglądającego” nie wypuścili bez miniaturowej kanapki. Nie zapomnimy im tego! W czasie przygotowań do wspólnego świętowania – 8 listopada – Dzień Śniadanie Daje Moc uczniowie wymieniali swoje doświadczenia i zdobytą wiedzę na temat najważniejszego posiłku dnia.
Klasa 3 i 5 swoje kulinarne umiejętności i fachową wiedzę zaprezentowali w dniu8 listopada wykonując , a potem zajadając przepyszne surówki, sałatki warzywne, szaszłyki owocowe , a wszystko to przepijając odżywczymi sokami owocowo-warzywnymi świeżo wyciskanymi. Uczniowie pod nadzorem nauczyciela w sposób sprawny i bezpieczny obsługiwali urządzenie Thermomix, dzięki któremu powstały naturalne i przede wszystkim pozbawione barwników oraz sztucznych konserwantów napoje. Utrwalone zdrowe nawyki żywieniowe dzieci upowszechniały wśród uczniów naszej szkoły wykonując plakaty promujące zdrowy styl życia.
Z myślą o przystąpieniu do kolejnej edycji i dbałości o zdrową żywność w sezonie wiosennym uczniowie klasy 3 zagospodarowali ekoszklarnię przyszkolną : zasiali i zasadzili zimowe odmiany warzyw: cebulę siedmiolatkę, zimową odmianę pietruszki, marchewki, rzodkiewki i pora.
Wszystkim działaniom podjętym przez uczniów towarzyszyły hasła związane ze świętem śniadania i promocją zdrowia na co dzień:
- 1.”ZDROWE ŚNIADANIE TO WAŻNA SPRAWA- ZJEDZ GO- A PO NIM BĘDZIE FAJNA PRACA I ZABAWA”
- „ KIEDY WSTAJESZ RANO Z ŁÓŻKA NIE ZAPOMNIJ WARZYW I OWOCÓW WŁOŻYĆ DO SWOJEGO BRZUSZKA”
- ŚNIADANIE TO PORANNE DANIE, KTÓRE DAJE MOC NA KAŻDE ZADANIE”
EW, PP